Ce este şi ce vrea TER

Proiectul TER (Tren Expres Regional), iniţiat în 2007 de către doi tineri arhitecţi, Andrei Egli şi Andrei Fufezan, propune un sistem de tren urban pentru Bucureşti.
Ce este trenul urban? Este mai mult decât un simplu metrou de suprafaţă. Este acel tip de tren care face legătura între centrele oraşelor şi sateliţii lor, traversând în multe cazuri oraşul de la un capăt la altul. Trenul urban funcţionează în paralel cu metroul şi cu trenul de mare distanţă, parcurgând distanţe medii, de până la 60 de kilometri.
Exemple de trenuri urbane? RER la Paris, S-Bahn în multe oraşe germane, în Viena şi în Zürich, HEV la Budapesta, SKM la Varşovia (inaugurat în 2007), S-Tog la Copenhaga, şi multe alte reţele în întreaga lume.
Care sunt avantajele trenului urban? În primul rând, parcurgerea de distanţe medii, pe care sistemele de metrou nu le pot parcurge, şi conectarea unor localităţi limitrofe cu oraşul. În al doilea rând, independenţa faţă de sistemul rutier - trenul urban nu traversează bulevarde, nu trece prin intersecţii, nu depinde de semafoare şi de traficul rutier. În al treilea rând, costurile mult mai mici de construcţie şi întreţinere comparativ cu metroul - trenul urban operează la suprafaţă, cu mici excepţii în zonele centrale ale oraşelor, deci nu necesită lucrări complexe de excavaţii, ventilaţii subterane, etc. Nu în ultimul rând, trenul urban foloseşte o infrastructură existentă, în cazul Bucureştiului, în proporţie de circa 90%, fapt care nu reclamă exproprieri sau demolări.
Un alt avantaj care ni se pare pe cât de important, pe atât de actual este poluarea minimă generată de trenul urban, care este un tren electric.

2 Responses to “Ce este şi ce vrea TER”

  1. # Anonymous Anonim

    Felicitari pentru initiativa si vestirea ei cu ajutorul internetului, in prima etapa. Sa speram ca se vor ivi curand situatiile favorabile in evolutia acestei actiuni, anume atragerea atentiei bucurestenilor in privinta beneficiilor acestui sistem de transport, apoi a sferei administrative a urbei noastre. Bucurestenii au nevoie de astfel de solutii realizabile, nu de autostrazi suspendate, asadar se pot ajuta in prim stadiu prin raspandirea vestii despre TER. Bafta!  

  2. # Blogger gaboz

    Salut, e o super idee, insa trebuie sa aveti grija sa fiti cat mai realisti cand cereti un astfel de tren. Comparatiile cu alte orase nu sunt tocmai potrivite (si ma refer aici la Paris sau Varsovia - ultima are strazi super largi, o singura linie de metrou, si e cu mult mai putin aglomerata ca Bucurestiul).

    In rest, let us know cum va putem sustine.  

Trimiteți un comentariu
© 2006 TER - Tren urban pentru Bucuresti | Blogger Templates by GeckoandFly.
No part of the content or the blog may be reproduced without prior written permission.
Learn how to make money online | First Aid and Health Information at Medical Health